Een uniek verhaal en een geweldig ontwerp in het hart van ipswich

We spraken met pater John, de priester van de orthodoxe kerk van Ipswich, over onze komst naar Ipswich en het creëren van het ‘hemelplafond’ – een van de meest unieke spektakels van de stad.

The Heaven Ceiling in de Ipswich Orthodox Church op Curriers Lane, is gemaakt door een team van lokale ambachtslieden, waaronder timmerlieden, smeden en een iconograaf; die alle afbeeldingen met de hand schilderde en het project leidde.

Het is een waar spektakel, vol aartsengelen en de serafijnen (uit de profetie van Jesaja). Er is het icoon van Christus Pantocrator (wat betekent “Christus, de heerser van alles”) in het midden en je kunt de vier evangelisten op elke hoek zien. Je kunt pas echt ervaren hoe zinvol het is als je er voor jezelf op bezoek gaat en eronder gaat staan; en het vakmanschap kan worden gewaardeerd, zelfs als je niet religieus bent.

Vader John: “Ik ben eind jaren 70 voor het eerst naar het gebied verhuisd. Mijn vader was een paar jaar met pensioen en hij hield van zeilen, dus in de buurt van de Orwell zijn was ideaal. We hebben op veel andere plaatsen gewoond, maar mijn vrouw en ik kwam ongeveer 11 jaar geleden terug naar dit gebied. Toen gebruikten we een kerk in het nabijgelegen dorp Freston voor onze diensten en we zagen dat deze kerk in Ipswich alleen elke week een zondagavonddienst had.’

“We kwamen met hen overeen dat we de kerk op zaterdagavond en zondagochtend zouden gebruiken. Na ongeveer een jaar werken met ons ‘kerk in een doos’-formaat, vroegen ze ons of we de missie wilden overnemen bouwen, omdat ze niet langer konden doorgaan. We blijven hen eeuwig dankbaar voor hun vrijgevigheid jegens ons.”

Vader John: “In de eerste plaats dienen we de orthodoxe gelovigen in Ipswich, maar tegelijkertijd is de aard van ons geloof dat we hier zijn om iedereen en iedereen te bereiken. Orthodoxie is het oorspronkelijke christelijke geloof en omvatte iedereen op de Britse eilanden voor de eerste duizend jaar, dus we zijn blij om allerlei soorten mensen met veel verschillende achtergronden en plaatsen te verwelkomen.”

“De aard van het geloof is dat we het orthodoxe geloof willen onderzoeken en delen met iedereen die interesse toont.”

“We hebben hier bezoekers uit het buitenland gehad en een plek waar ze graag naartoe trekken is onze unieke Ipswich Waterfront omdat het erg aantrekkelijk is. Mijn vader vertelde me altijd over de Thames-schepen en hoe ze werden gebouwd voor ondiepe wateren zoals de Orwell Die zou hij wel willen. De maritieme geschiedenis van deze stad is erg belangrijk en zo interessant.’

Bezoekers zijn welkom om het hemelplafond te ervaren; aangezien dit een kerk en het “huis van God” is, zouden we alleen maar willen dat mensen respectvol zijn. U vindt hun servicetijden op ipswichorthodoxchurch.com.